Jeton Arama

Çalışma belleği, bilgiyi geçici olarak bellekte tutma ve değişen koşullara veya taleplere göre onu değiştirme yeteneğidir. Jeton Arama’da danışanların, kendilerinin yönlendirdiği bir görevde önceki aramarın devam eden temsilini sürdürmesi ve güncellemesi gerekir.

Nasıl Yapılır?

Ekranda kutular belirir. Danışanın bir jeton arayarak arama yapmak için kutuları tıklaması gerekir. İşlem bir jeton bulduğunda tekrarlanır ancak daha önce jeton bulunan kutulardan ikinci bir defa jeton bulunmaz. Eğer danışan, daha önce jeton bulunan kutuya tıklarsa hata yapmış olacaktır. Bu da kutuların bellekteki temsilinde sürekli güncellemeler yapılmasını gerektirir. Her kutuda bir jetonu doğru bir şekilde bulmak, daha fazla kutu içeren yeni bir bulmaca sunacaktır ve performans bu bulunan kutuların ortalama sayısıyla ölçülür.

Geçmişi

Jeton Arama’nın bazen Uzamsal Arama olarak da adlandırılan versiyonları, 20 yılı aşkın bir süredir hafızayı araştırmak için kullanılıyor. Bu problemin benzer bir versiyonunu kullanan araştırmacılar, frontal lob hasarı olan danışanların bu testte kolay seviyelerde bile zorluk yaşadıklarını, temporal lob hasarı veya amigdalo-hipokampektomi lezyonları olan hastaların ise yalnızca daha zor seviyelerde zorluk yaşadıklarını bulmuşlardır. Bu, farklı bozuklukların görevin farklı yönlerini etkileyebileceğini göstermektedir.

Günlük Hayatta Jeton Arama

Jeton Arama, gerçek dünyadaki satıcıların daha önce ziyaret edilen evleri e satışların yapıldığı eleri hatırlaması gereken, ‘’gezgin satıcı’’ problemlerinin bir çeşididir. Kargocular ve posta dağıtımcıları da bu bilişsel yeteneğe her adreste başvururlar. Data toplama sırasında satış temsilcileri, daha önceden aradıkları kişileri tekrar aramaması gerektiğine karar verirken, öğretmenler daha önceden öğrettikleri konulardan bahsederken, psikologlar daha danışanlarının geçmişlerini hatırlarken bu bilişsel yetenekten yararlanırlar. Evde kaybolmuş araba anahtarlarını ararken de aslında Jeton Arama yapmış oluruz.