Beynimiz, trilyonlarca bağlantı aracılığıyla birbirine bağlanmış yüz milyarlarca hücre içeren vücudumuzun en karmaşık parçası olabilir. Beynimizin içinde olup biten bu beyin frekanslarını nasıl anlayabilir ve hatta ölçebiliriz? Elektroensefalografi (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek ve izlemek için kullanılan bir araçtır. EEG, nöronlar arasında dolaşan elektrik sinyallerini ölçerek beyin aktivitesinin bir haritasını oluşturur. Genellikle bir dizi dalga olarak tasvir edilen bu harita, dikkat, hafıza ve uyku gibi çeşitli bilişsel süreçleri incelemek için kullanılabilir.
En yavaştan en hızlıya doğru beş tür beyin dalgası vardır ve saniyedeki döngü veya hertz (Hz) olan frekans ile ölçülür. Taşınabilir bir EEG cihazı kullanılarak, bu beyin dalgaları (veya beyin frekansları) daha iyi anlaşılması ve izlenmesi için kaydedilebilir.
Beş tür beyin dalgası
Delta beyin dalgaları en yavaş ancak en yüksek genlikli beyin EEG Frekans Grafik Dalgalarıdır. Meditasyon ve derin uyku sırasında beyin, en yavaş beyin dalgası türü olan ancak en yüksek genliğe sahip delta beyin dalgalarını üretir. Bunlar 0,5 ila 4 Hz arasında ölçülür.
Teta beyin dalgaları da “yavaş” olarak sınıflandırılır. Yaratıcılık, sezgi ile bağlantılıdır ve anılar ve duygular için bir depo olabilirler. Ayrıca aşırı rahatladığınızda daha fazla teta dalgası üretir. Ölçümleri 4 ila 8 Hz arasındadır.
Alfa beyin dalgaları, beyin dalgaları spektrumunun ortasında yer alır. Bu dalgalar, beyin doğrudan bir göreve odaklanmadığında üretilir. Büyük olasılıkla kendinizi rahatlamış ve sakin hissediyorsunuzdur ve konsantrasyon gerektiren herhangi bir görevin üstesinden gelmeyi planlamıyorsunuzdur. Bu dalgalar 8 ila 12 Hz arasında ölçülür.
Beta dalgalarının frekansları bilinçli düşünceyi ve mantıklı düşünmeyi mümkün kılar. Beynin odaklanmasını sağlayan uyarıcı bir etki ortaya çıkarabilirler. Beyniniz 12 ila 35 Hz arasında ölçülen daha yüksek hızlı beta dalgaları üretirken uyanık ve tetikte olur, kararlar verirsiniz.
Gama dalgaları bilişsel işleyiş, bilgi işleme, öğrenme, problem çözme ve hafıza ile ilgilidir. Bu dalgalar beynin en hızlı beyin dalgalarını ürettiği çok yüksek frekanslı dalgalardır. Bunlar 35 Hz’e kadar ölçülür.
EEG ölçümü yapılırken bunlar temel parametrelerdir. Tüm bunlar bu alandaki profesyonellere mantıklı gelecektir, ancak asıl soru şu… Bu beyin dalgalarını anlamak daha iyi olmamıza veya beyin sağlığı sorunlarının üstesinden gelmemize nasıl yardımcı olabilir?
Biz insanlara nasıl yardımcı olabilir? Kendimizi daha iyi anlamamıza nasıl yardımcı olabilir?
EEG cihazları kullanarak beyin dalgalarını ölçmek: daha iyi beyin sağlığı için eğitim
Neeuro’nun SenzeBand 2’si ve NeeuroOS platformu kullanılarak daha iyi anlama ve eğitim için beyin dalgalarının ölçülmesi mümkündür. Taşınabilir veya giyilebilir EEG cihazları zihinsel durumları anlamada yardımcı olmuştur. Gerçek zamanlı beyin aktivitesinden anında geri bildirim almak, izlemenizi, ölçmenizi ve uyarlamanızı ve daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.
NeeuroOS platformu ile SenzeBand 2 kullanarak çocukların, yetişkinlerin ve yaşlıların beyin dalgalarını anlamak
Tamamen yeni Neeuro SenzeBand 2, beyin dalgası sinyallerini yakalayan ve NeeuroOS’un Yapay Zeka (AI) algoritmalarıyla birlikte, dikkat, rahatlama, zihinsel iş yükü, yorgunluk ve stres gibi çeşitli zihinsel durumları gerçek zamanlı olarak yorumlayabilen ve EEG verilerini kullanarak anlayışlı biyolojik geri bildirim sağlayan invazif olmayan bir cihazdır.
Beşi prefrontal korteks üzerinde bulunan yedi kuru elektrot ve iki temporal lob sensörü ile gerçek zamanlı olarak alınan ölçülen geri bildirim, çocuklar, yetişkinler veya yaşlılar gibi her yaştan insanın çeşitli beyin zorlukları için eğitim programları yürütmenizi sağlar.
Çocuklar için:
SenzeBand 2 ve NeeuroOS ile beyin dalgalarına gerçek zamanlı olarak erişebilir, böylece çocuğun dikkatini verip vermediğini belirleyebilir, bu da çocuğun görevleri yerine getirirken zihinsel durumunu anlamaya yardımcı olur. Ayrıca, çocuğun matematik problemlerini çözmek veya anlama sınavlarını cevaplamak gibi zihinsel görevleri yerine getirirken “beyin eforu” harcayıp harcamadığını belirlemek için zihinsel iş yüklerini alabiliyoruz. Bu geri bildirim sayesinde çocuklar kendilerini eğitmek ve dikkatlerini geliştirmek için beyin eğitimi uygulamalarından geçebilirler. Oyunlaştırılmış eğitim, bilişsel işlevlerin geliştirilmesine yardımcı olur.
Yetişkinler için:
Stres yönetimi, aynı anda yapmamız gereken birkaç görev nedeniyle endişeli olmak, kronik yorgunluk, depresyon ve hatta tükenmişlik gibi sorunlar her zaman vardır. EEG izleme sayesinde rahatlama seviyelerimizi ölçüp belirleyebilir ve sürekli eğitimle istediğimiz sonuçları elde edebiliriz. Buna bir örnek, yaptıkları işin doğası gereği yorgunluk çeken sürücülerdir. EEG sinyalleri ile sonuçlar zihinsel yorgunluk seviyelerini ve olası dinlenme ihtiyacını belirleyecektir.