Beynimiz, trilyonlarca bağlantıyla birbirine bağlı yüz milyarlarca hücre içeren, vücudumuzun belki de en karmaşık parçasıdır. Beynimizin içinde gerçekleşen bu beyin frekanslarını nasıl anlayabiliriz veya ölçebiliriz? Elektroensefalografi (EEG), beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek ve izlemek için kullanılan bir araçtır. EEG, nöronlar arasında seyahat eden elektrik sinyallerini ölçerek beyin aktivitesinin bir haritasını oluşturur. Genellikle bir dizi dalga olarak tasvir edilen bu harita, dikkat, hafıza ve uyku gibi çeşitli bilişsel süreçleri incelemek için kullanılabilir.
En yavaştan en hızlıya beş tip beyin dalgası vardır ve bunlar saniyedeki döngü veya hertz (Hz) olan frekansla ölçülür. Taşınabilir bir EEG cihazı kullanılarak bu beyin dalgaları (veya beyin frekansları) daha iyi anlaşılması ve izlenmesi için kaydedilebilir.
Beş beyin dalgası türü
Delta beyin dalgaları en yavaş ancak en yüksek genliğe sahip beyin dalgalarıdır. Meditasyon ve derin uyku sırasında beyin, en yavaş beyin dalgası türü olan ancak en yüksek genliğe sahip olan delta beyin dalgalarını üretir. 0,5 ile 4 Hz arasında ölçülürler.
Teta beyin dalgaları da “yavaş” olarak sınıflandırılır. Yaratıcılık ve sezgi ile bağlantılıdır ve anılar ve duygular için bir depo olabilir. Aynı zamanda aşırı derecede rahat olduğunuzda da olur ve daha fazla teta dalgası üretir. 4 ila 8 Hz arasında ölçülürler.
Alfa beyin dalgaları beyin dalgası spektrumunun ortasında yer alır. Bu dalgalar, beyin doğrudan bir göreve odaklanmadığında üretilir. Büyük ihtimalle kendinizi rahat ve sakin hissediyorsunuz ve konsantrasyon gerektiren herhangi bir görevle uğraşmayı planlamıyorsunuz. Bu dalgalar 8 ila 12 Hz arasındadır.
Beta dalgaları frekansları bilinçli düşünceyi ve mantıksal düşünmeyi sağlar. Beynin odaklanmasını sağlayan uyarıcı bir etki yaratabilirler. Tetikte ve uyanıksınız, beyniniz 12 ile 35 Hz arasında ölçülen daha yüksek hızlı beta dalgaları üretirken kararlar alıyorsunuz.
Gama dalgaları bilişsel işlevler, bilgi işleme, öğrenme, problem çözme ve hafıza ile ilişkilidir. Bu dalgalar çok yüksek frekanslıdır ve beyin en hızlı beyin dalgalarını üretir. Bunlar 35 Hz’in üzerinde ölçülür.
Bunlar EEG ölçümünde temel parametrelerdir. Tüm bunlar bu alandaki profesyoneller için anlamlı olacaktır ancak şu soru hala ortadadır: Bu beyin dalgalarını anlamak, daha iyi olmamıza veya beyin sağlığı zorluklarının üstesinden gelmemize nasıl yardımcı olabilir?
Peki bu, geri kalan insanlara nasıl yardımcı oluyor? Kendimizi daha iyi anlamamıza nasıl yardımcı olabilir?
EEG cihazları kullanılarak beyin dalgalarının ölçülmesi: Daha iyi beyin sağlığı için eğitim
Neeuro’nun SenzeBand 2’sini ve NeeuroOS platformunu kullanarak daha iyi anlama ve eğitim için beyin dalgalarını ölçmek mümkündür. Taşınabilir veya giyilebilir EEG cihazları zihinsel durumların anlaşılmasında yardımcı olmuştur. Gerçek zamanlı beyin aktivitesinden anında geri bildirim almak, takip etmenize, ölçmenize, adapte olmanıza ve daha iyi sonuçlar elde etmenize olanak sağlar.
NeeuroOS platformuyla SenzeBand 2’yi kullanarak çocukların, yetişkinlerin ve yaşlıların beyin dalgalarını anlamak
Tamamen yeni Neeuro SenzeBand 2, beyin dalgası sinyallerini yakalayan invaziv olmayan bir cihazdır ve NeeuroOS’un Yapay Zeka (AI) algoritmalarıyla birlikte, dikkat, rahatlama, zihinsel iş yükü, yorgunluk ve stres gibi çeşitli zihinsel durumları gerçek zamanlı olarak yorumlayabilir ve EEG verilerini kullanarak faydalı biyolojik geri bildirim sağlayabilir.
Beşi prefrontal kortekste ve ikisi temporal loblarda bulunan yedi kuru elektrotla, gerçek zamanlı olarak alınan ölçülen geri bildirimler, her yaştan insanın (çocuk, yetişkin veya yaşlı) çeşitli beyin zorluklarına yönelik eğitim programlarını yönlendirmenize olanak tanır.
Çocuklar için:
SenzeBand 2 ve NeeuroOS ile beyin dalgalarına gerçek zamanlı olarak erişebiliyoruz, böylece çocuğun dikkatini verip vermediğini belirleyebiliyoruz, bu da çocuğun görevleri yerine getirirken zihinsel durumunu anlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca, çocuğun zihinsel görevleri yerine getirirken, örneğin matematik problemleri çözerken veya okuduğunu anlama testlerini yanıtlarken “zihinsel çaba” harcayıp harcamadığını belirlemek için zihinsel iş yüklerini de ölçebiliriz. Bu geri bildirimler sayesinde çocuklar beyin eğitimi uygulamalarını kullanarak kendilerini eğitebilir ve dikkat becerilerini geliştirebilirler. Örneğin, oyunlaştırılmış eğitim bilişsel işlevleri geliştirmeye yardımcı olur.
Yetişkinler için:
Stres yönetimi, aynı anda yapmamız gereken birkaç görev nedeniyle kaygılı olma, kronik yorgunluk, depresyon ve hatta tükenmişlik gibi sorunlar her zaman vardır. EEG izleme yoluyla rahatlama seviyelerimizi ölçebilir, belirleyebilir ve sürekli eğitimle istediğimiz sonuçlara ulaşabiliriz. Örneğin, yaptıkları işin doğası gereği yorgunluk yaşayan şoförler. EEG sinyalleriyle, sonuçlar zihinsel yorgunluk seviyelerini ve olası dinlenme ihtiyaçlarını belirleyecektir.
Yaşlılar için beyin eğitimi:
Bu, özellikle hafıza sorunları ve kaygı düzeyleriyle birlikte beyin sağlıklarını yönetmelerine yardımcı olmak için de önemlidir. Tedavi ve rehabilitasyon programlarıyla birlikte, hastaların zihinsel durumlarının düzeylerini izleyen ve değerlendiren zihinsel egzersizlere katılmalarını sağlar.
NeeuroOS
NeeuroOS, kullanıcıların beyin sağlığı sorunlarını ele almak için çözümler üretebilecekleri bir platform sunar. Aynı zamanda yazılım geliştiricilerinin NeeuroOS tarafından sağlanan verileri kullanarak kendi uygulamalarını oluşturmalarına da olanak tanır. Bu sayede, Dijital Zihinsel Sağlık ve beyin zindeliği sağlayıcıları, NeeuroOS’taki yapay zeka algoritmalarından yararlanabilir ve farklı zihinsel durumları etkili bir şekilde ölçebilir. Bu tür verilerle, NeeuroOS ile beyin bilişim çözümlerinizi her zamankinden daha kolay ve hızlı bir şekilde başlatabilirsiniz.
SenzeBand 2 ve NeeuroOS ile daha iyi beyin sağlığı
SenzeBand 2 ve NeeuroOS’u kullanarak beyin dalgalarımızı anlayarak daha iyi bir beyin sağlığına kavuşabiliriz. Bu, karşılaştığımız bazı zihinsel zorluklarla başa çıkmamıza yardımcı olabilir. İster dikkat sorunları olan bir çocuğunuz olsun, ister günlük hayatın stresleriyle başa çıkan bir yetişkin olun, ister hafıza sorunları, depresyon veya anksiyeteyle mücadele eden yaşlı ebeveynleriniz olsun, beyin eğitimi çözümlerinin mevcut olduğunu bilmek, bu zihinsel sağlık sorunlarıyla ilgili endişelerimizi azaltır. Kolayca erişilebilen, uygun fiyatlı ve kullanımı kolay olan SenzeBand 2 gibi güvenilir ve taşınabilir EEG cihazlarının özellikleri, içinde yaşadığımız yeni normal dünyada tam da ihtiyaç duyduğumuz şeydir.