Büyük yazar Mark Twain, yaşı ilerleyen insanlarla ilgili olarak, “Kırışıklıklar yalnızca gülümsemelerin nerede olduğunu göstermelidir.” demiştir.
Yaşlılık yıllarımıza geldiğimizde karşılaşacağımız zorluklar konusunda endişelenirken, bu gerçekliğe karşı tutumumuz aynı zamanda bunun külfetli mi yoksa benimseyeceğimiz ve kucaklayabileceğimiz bir şey mi olacağına bağlı olacaktır.
Bilişsel Gerilemeyle Karşı Karşıya
Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan sorunlardan biri de bilişsel gerilemedir. Hayatımız ve hayatımızı nasıl sürdürdüğümüz çoğunlukla beynimizin nasıl işlediğine bağlıdır. Bilişsel işlevler beynimizin işleyiş biçimleridir. Duyusal algıdan, mantıktan ve karar almadan, duygusal veya öz düzenlemeye kadar. İhtiyaç duyulan temel bilişsel işlevler düşünme, öğrenme ve hatırlama yeteneği olacaktır. Ancak yaşlanan bir beyin, daha yavaş işlem hızları ve daha az çoklu görev anlamına gelir; ancak rutin hafıza, beceriler ve bilgiler sabit kalabilir ve hatta yaşla birlikte gelişebilir.
Hafıza, dikkat, tanıma (insanları ve yerleri), rutin problemleri çözme ve karar alma gibi işlevlerde bozulmalar da dahil olmak üzere bilişsel gerileme semptomları günlük yaşamı etkilediğinde, bu durum demansın erken belirtilerinin ortaya çıktığı anlamına gelebilir.
Alzheimer, hafıza, düşünme ve davranış becerilerinde düşüşle karakterize bir bozukluk olan ve kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğini etkileyen en yaygın demans türüdür. Alzheimer hastalığı, demans vakalarının %60 ila %80’ini oluşturur.
Alzheimer Derneği’ne göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 65 yaş ve üzeri 6 milyondan fazla Alzheimer hastası var. Dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında zaman veya mekanla ilgili karışıklık, bir şeyleri hatırlamak için başkalarına güvenmek, aşina olunan görevleri tamamlamada zorluk, bir şeyleri yerinden oynatma, karar vermede azalmış veya zayıf muhakeme veya kişilik ve ruh hali değişiklikleri yer alır. Alzheimer hastalığında nöronlarda meydana gelen hasar, kişinin yürüme ve yutma gibi temel bedensel işlevlerini yerine getirme yeteneğini bozabilir. Sonunda yatalak olmaya, 7/24 bakım için tamamen başkalarına bağımlı olmaya yol açabilir ve evet, ölümcül olabilir.
Her yıl Eylül ayında, dünyanın dört bir yanından insanlar, Alzheimer konusunda farkındalık yaratmak ve demans konusunda süregelen damgayı ortadan kaldırmak için Dünya Alzheimer Ayı’nda bir araya geliyor. Eylül 2021, bu hayati önem taşıyan küresel farkındalık yaratma kampanyasının 10. yılını kutluyor.
Beyin sağlığınızı koruyun
Beyin sağlığınızı korumanın yolları var mı? Elbette. Sigara veya alkolden uzak durmak da dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek bunlardan biridir. Fiziksel olarak aktif olmak faydalıdır çünkü kan basıncınızı dengelemeye yardımcı olur, kaygıyı ve depresyonu azaltır. İyi beslenme alışkanlıkları sağlıklı bir kiloyu ve daha güçlü bir bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur. Yeterli uyku almak da – gecede en az 6-7 saat – bilişsel gerilemenin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Nöroplastisite ile Sağlıklı Bir Beyin Korumak
Sağlıklı bir beyne sahip olmak için geleneksel yöntemler oldukça faydalı olsa da, bilişsel gerilemenin iyi yönetilmesini veya en azından daha da kötüleşmemesini sağlayan başka çözümler de mevcuttur.
Yaşlılar için beyin eğitimi, hafıza, karar verme, dikkat ve mekansal yetenek gibi bilişsel işlevleri geliştirmeyi amaçlayan, dikkate alınması gereken tamamlayıcı çözümlerden biridir. Bilim insanları, sağlıklı beslenme ve fiziksel egzersizin yanı sıra beyin eğitiminin de beyin sağlığını iyileştirmede etkili olduğu konusunda hemfikirdir.
Bilgisayar tabanlı eğitim, yaşlı insanlarda hafızayı ve günlük görevlerdeki performansı iyileştirir. Bu, beynimizin kendini değiştirebilme ve yeniden yapılandırabilme yeteneğinden kaynaklanır. Buna nöroplastisite denir.
Nöroplastisite beynimizin kendini yeniden düzenlemesini sağlar, beyindeki nöronların hastalık veya yaralanmayı telafi etmesine ve yeni durumlara veya çevredeki değişikliklere uyum sağlamasına olanak tanır. Başka bir deyişle, beynimiz uyum sağlayabilir.
Beynin yeniden düzenlenmesi veya “yeniden kablolanması” kulağa karmaşık gelse de, evde yapılan günlük işler nöroplastisiteyi oluşturur; beynimizi bir kas gibi çalıştırarak, tıpkı vücudumuzu fiziksel olarak sağlıklı olmak için çalıştırdığımız gibi, onu daha güçlü ve sağlıklı hale getirebiliriz. Yeni bir dil öğrenmek, sanat yapmak, bir müzik aleti çalmayı öğrenmek veya belki de sadece müzik terapisi için müzik dinlemek gibi aktiviteler bilişsel gerilemeye karşı iyi müdahalelerdir. Ayrıca düzenli egzersiz, seyahat ve video oyunları oynamak da beynimizi güçlendirmeye yardımcı olur.
NeeuroFIT kullanarak Bilgisayarlı Bilişsel Eğitim (CCT)
Khoo Teck Puat Hastanesi Geriatri Tıp Bölümü, Geriatri Eğitim ve Araştırma Enstitüsü ve Yong Loo Lin Tıp Fakültesi Psikolojik Tıp Bölümü tarafından NeeuroFIT kullanılarak bilişsel eğitimin dikkat ve yönetici işlevleri nasıl geliştirebileceğini araştıran bir klinik çalışma yürütüldü. Amaçlar, toplum temelli bilgisayarlı bilişsel eğitimin (CCT) uygulanmasını ve bunun Singapur’daki sağlıklı yaşlı yetişkinlerde biliş, yürüyüş ve denge üzerindeki etkinliğini değerlendirmekti. Gerçek dünya ortamında yürütülen çalışmada CCT programı, sağlıklı Singapurlu yaşlı yetişkinlerde bilişsel iyileşmelerle sonuçlandı.
Toplum merkezlerinde yaşayan 55 yaş ve üzeri toplam 95 sağlıklı yetişkin, haftada iki kez 2 saatlik eğitmen liderliğindeki grup dersleri içeren 10 haftalık bir CCT programına katıldı. Katılımcılar, dikkat, hafıza, karar verme, mekansal yetenekler ve bilişsel esnekliği hedefleyen oyunlar oynamak için Neeuro’nun Memorie uygulamasını kullandılar. Uygulama katılımcı, sağlayıcı ve toplum düzeyinde değerlendirildi (örn. erişim, uygulama ve kolaylaştırıcılar ve engeller).
Klinik araştırmada, CCT’nin sağlıklı yaşlı yetişkinlerde dikkat ve yönetici işlevleri geliştirmek için toplum ortamlarında uygulanabileceği sonucuna varıldı. Bulgular, topluluklarda daha geniş ölçekte uygulanabilecek uygun sağlıklı yaşlanma programlarının belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
NeeuroFIT ile Beyin Eğitimini Optimize Edin
Yaşlılar için NeeuroFIT, nörobilimciler tarafından geliştirilen eğlenceli ve ilgi çekici oyunları kullanarak katılımcıların bilişsel işlevlerini yapılandırılmış bir müfredat kullanarak geliştirmelerine olanak tanıyan modüler bir beyin eğitimi programıdır. Bir katılımcı NeeuroFIT’e kaydolduğunda, yalnızca oyun oynayıp iyi oyun puanları elde etmekle kalmayacak, aynı zamanda tekrarlama ve hedef belirleme yoluyla belirli bilişsel becerileri geliştirmek için eğitilecek. NeeuroFIT ayrıca, eğitim sırasında gerekli EEG bilgilerinin ve zihinsel durumların sağlanmasına yardımcı olan Neeuro SenzeBand 2 ile Memorie uygulaması kullanılarak eşleştirilir.
NeeuroFIT ile bilişsel iyilik hali oyunlaştırma ve EEG eğitimi ile iyileştirilir ve onlarca yıllık bilimsel araştırmalarla savunulan beyin eğitiminin etkinliği kanıtlanır. Mobil uygulamalar ve bilgisayar oyunlarına kolayca erişilebildiğinden, NeeuroFIT yaşlılar için her zaman ve her yerde etkili beyin egzersizi için uyarlanabilir, kullanışlı ve güçlü eğitim programları sunabilmektedir.
“Yetmiş yılımı her zamanki şekilde tamamladım: Başkalarını öldürecek bir hayat planına sıkı sıkıya bağlı kalarak… Burada sağlam bir özdeyiş olarak şunu sunacağım: Başkasının yolundan giderek yaşlılığa ulaşamayız.” Mark Twain bunu 70. doğum gününde, her zamanki gibi esprili ama aynı zamanda gerçekçi bir şekilde söylemişti. Yaşlılık yıllarımıza ulaşmamız kaçınılmazdır, bu nedenle hayatı iyi yönetebileceğimiz, kırışıklıklarımıza rağmen zarif bir şekilde yaşlanabileceğimiz bir yol izlememiz hayati önem taşır.