Yaşlıların Yönetici İşlevlerini Geliştirmede Etkili Beyin Eğitimi

“Sağlıklı Toplumda Yaşayan Yaşlı Yetişkinlerde Topluluk Temelli Beyin-Bilgisayar Arayüzü Bilişsel Grup Eğitiminin Uygulanmasının ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Randomize Kontrollü Uygulama Denemesi” başlıklı yakın zamanda yayınlanan araştırma makalesinde, düzenli beyin eğitimi ile kanıtlanmıştır. seanslar, yaşlılarımız daha aktif ve daha iyi ve daha sağlıklı bir yaşam tarzının tadını çıkarabilirler.

Bu çalışmada, Geriatri Eğitimi ve Araştırma Enstitüsü, Khoo Teck Puat Hastanesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki (NUS-Singapur) araştırmacılar, toplum temelli bilgisayarlı bilişsel eğitimin (CCT) yaşlılarda dikkat ve yürütücü işlevleri geliştirmede etkili olduğunu buldular.

Singapur’daki toplum merkezlerinde yapılan uygulama denemesi, toplum temelli ŞNT’nin uygulanmasını ve bunun sağlıklı yaşlı yetişkinlerde biliş, yürüme ve denge üzerindeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçladı.

Araştırmacılar, beyin eğitimi alan yaşlıların dikkat ve yürütücü işlevlerinde iyileşme görmenin yanı sıra, yürüyüş ve dengelerinin bozulmadığını, kontrol grubundakilerin ise hem yürüyüş hem de dengede bozulma gördüklerini gördüler.

Beyin eğitimi, Neeuro’nun SenzeBand ve Memorie mobil uygulaması tarafından desteklenen Yaşlılar için NeeuroFIT müfredatı kullanılarak yapıldı.

“Eğitimli eğitmenler, bir mobil uygulama (Memorie, Neeuro Pte Ltd) kullanarak katılımcılara dikkat, hafıza, karar verme, görsel uzamsal yetenekler ve bilişsel esnekliği hedefleyen oyun tabanlı eğitim boyunca rehberlik etti. CCT, sürekli ilgi sağlamak ve katılımcıların bilişsel olarak daha zorlu seviyelere ilerlediği uyarlanabilir eğitimi kolaylaştırmak için oyunlaştırıldı. Seçilen oyunlar, kullanıcıların oyun içi avatar kontrollerini veya oyun performanslarını etkileyen puanlara dikkatlerini ölçen bir elektroensefalografi kulaklığı (Senzeband, Neeuro Pte Ltd) ile eşleştirildi.” – Uygulama Denemesinden alıntı.