Vestibüler Sistem ve Otizm: Duyusal İşlemenin Gelişimi Nasıl Etkilediğini Keşfetmek - Neoterapi Merkezi
Uluslararası Tomatis Uzmanı Olun Mesleğinizde Fark Yaratın! ** Jetoku Hızlı Okuma ve Anlama Eğitmeni Olmak İster misiniz? ** Dikkat, Odaklanma ve Gelişim Sınavı Başarısına Katkı Sağlamak için Neeuro Eğitmeni Olun!
Uluslararası Tomatis Uzmanı Olun Mesleğinizde Fark Yaratın! ** Jetoku Hızlı Okuma ve Anlama Eğitmeni Olmak İster misiniz? ** Dikkat, Odaklanma ve Gelişim Sınavı Başarısına Katkı Sağlamak için Neeuro Eğitmeni Olun!

Vestibüler Sistem ve Otizm: Duyusal İşlemenin Gelişimi Nasıl Etkilediğini Keşfetmek

Birçok insan genellikle sadece beş duyu olduğunu öğrenir ve düşünür. Gerçekte ise toplamda sekiz duyu vardır. Duyularımız her gün çevremizdeki bilgileri toplamak ve bunlara yanıt vermek için kullanılır. Bunlar aşağıda listelenmiştir:

Sight (Görme)
İşitme (İşitsel)
Koku (Olfaktör)
Tat (Gustatory)
Dokunma (Tactile)
Vestibüler
Propriyosepsiyon
Interoception
Vestibüler Sistem Nedir?
Vestibüler sistem, bir kişinin uzaydaki dengesine ve yönelimine katkıda bulunan önemli bir sistemdir. Bu sistem, beynimize motor fonksiyonlar sırasında hareket ve baş pozisyonundaki değişiklikler hakkında bilgi sağlayarak bir çocuğun veya yetişkinin dik bir duruşu korumasına veya hareket aktiviteleri sırasında kendini dengelemesine olanak tanır.

Vestibüler sistem günlük aktiviteler için önemlidir, örneğin vestibüler sistemimiz sadece bir sınıf sandalyesinden ayakta durmaya geçerken çalışır. Kişi düşmeden koordineli bir şekilde bir pozisyondan başka bir pozisyona geçebilir.

Vestibüler sistem iç kulağın farklı bileşenlerinden oluşur. Ana bileşenler yarım daire kanalı ve otolitleri içerir. Bu bileşenler dönme hareketlerini tespit etmekten ve sırasıyla hızlanma ve yavaşlama açısından doğrusal hareketleri tespit etmekten sorumludur. İç kulağın bu kısımları, bilgileri aşağıdakilere rapor edebilir
Denge ve duruşu korumak için beyincik ve beyin sapı gibi vücudun çeşitli bölümleri.

Vestibüler Sistem ve Otizm
Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklar duyusal girdiyi düzenlemekte bazı zorluklar yaşayabilir. Bazı çocuklar vücutlarını sakinleştirmeye yardımcı olmak için vestibüler girdi arayabilirken, aynı zamanda
uyarıcı olun. Otizmli bir çocuk duyusal girdiyi arzuluyor gibi görünüyorsa, günlük yaşamlarında başarılı olmalarına yardımcı olmak için bazı uyarıcı faaliyetlerden yararlanabilir. Öte yandan, bazı çocuklar düzensiz olabilir ve onlara yardımcı olmak için daha sakinleştirici stratejilere ihtiyaç duyarlar.
Başarılı.

Her birinin hızlı bir örneği zıplama ve dönme ile yavaş sallanma olabilir. Dünyadaki duyusal deneyimler, çocuğun dünyasında başka neler olup bittiğine bağlı olarak hızla değişebilir.
çevre. Bir gün küçük bir şey bir çocuğu rahatsız edebilir, ancak ertesi gün belirli duyusal girdiyi tolere edebilirler.

Otizm Spektrum Bozukluğunun Belirti ve Semptomları çok çeşitlidir ve her çocukta veya yetişkinde farklı görünür. Otizm Spektrum Bozukluğu olan bazı çocuklar duyusal sistemlerinde, özellikle de vestibüler sistemlerinde zorluklar yaşarlar.

Vestibüler işlev bozukluğu, motor becerileri etkileyen bazı özellikleri içerebilir. Bunlar aşağıda listelenmiştir:

Postüral dengesizlik
Yürüyüş Disfonksiyonu
Zayıf Çekirdek Gücü
Görsel İşleme ve Mekansal Farkındalıkta Zorluk
Zayıf Motor Koordinasyonu
Görsel Motor aktivitelerinde zorluk
Koordinasyonsuz ve Garip hareketler
Zayıf Problem Çözme
Sürekli mobilyalara çarpıyor
Vestibüler Arayış
○ Sürekli hareket halinde
○ Tonlarca enerji
○ Etrafında dönmek
○ Yükseklik Korkusu Yok
○ Hiperaktif
Vestibülerden Kaçınma
○ Yerçekimsel Güvensizlik
Hareket etmekten veya oyun alanı ekipmanlarına tırmanmaktan korkma
Merdivenlerde gezinme zorluğu

Vestibüler Aktivite Örnekleri
Doğrusal hareketler bir çocuk için çok sakinleştiricidir. Doğrusal hareketler ve Soundsory’nin eşleştirilmesi, bazı vestibüler işlev bozukluğu gösteren bir çocuk için faydalı olabilir. Öte yandan, hareket araları bir terapi odasındaki tüm geçişler arasına dahil edilir ve bir
sınıf.

Hareket araları, bir sonraki faaliyete geçmeden önce dikkatini yeniden toplamasına yardımcı olmak için çocuğa hızlı bir girdi sağlayabilir. Hareket araları, daha fazla girdiye ihtiyaç duyabilecek bir çocuk için hızlı bir pozisyon değişikliği için faydalıyken, sakinleştirici müzik eşliğinde doğrusal hareketler zorluk çeken bir çocuğun sakinleşmesine yardımcı olabilir.

Bazı aktiviteler şunları içerebilir:
Duyusal Salıncak
Aktiviteleri oturarak, ayakta veya yüzüstü yatarak tamamlayın
Doğrusal hareketle veya hızlı daireler çizerek sallanma
○ Salıncakta yüzükoyun aktiviteleri tamamlayın, örneğin bir yapboza uzanmak gibi
parça.
Terapi Topu
Bir terapi topunun üzerine oturun ve aşağı yukarı zıplayın
Üzerinde ileri geri sallayın
Salıncağa benzer şekilde, bir yapboz parçasına ulaşmak için üstünden yuvarlanın.
Dikey bir yüzey üzerinde bir aktiviteyi tamamlarken terapi odasında oturun
Engelli Parkurlar
Denge kirişi veya yalpalama taşları ile dengeye meydan okuyun
Bir tünelde ileri geri sürünmek
Scooter Panosu
Aktiviteler oturarak, dizlerden kollara doğru itilerek veya
yüzüstü yatarken
El arabası yürüyüşü
Zıplama, Atlama ve Dörtnala Koşma
Vestibüler Sistem ve Ses Duyusu
Soundsory, hareketin çok önemli olduğunu ve bir çocuğun gününün büyük bir parçası olduğunu tanımlar. Soundsory, tüm vücudun ve tüm duyu sistemlerinin birlikte çalışmasını sağlamak için sakinleştirici müziği hareket egzersizleriyle eşleştirir. Soundsory’nin amacı vücudun ve beynin büyümesine yardımcı olmaktır.

Soundsory, başlangıçtan itibaren duyusal sistemi, özellikle de vestibüler sistemi hedefleyerek aşağıdan yukarıya bir yaklaşım kullanır. Bir sonraki aşama gelişim aşamasıdır. Duyusal sistemden dallanma
el-göz koordinasyonunu, görsel-uzamsal farkındalığı ve oküler motor kontrolü geliştirmek için vücut farkındalığını ve motor becerileri artırmak üzere motor gelişimine odaklanmak. Bu beceriler bir kez
gelişmeye başladığında, piramidin son seviyesi gerçek öğrenme seviyesidir. Sosyal katılım ve akademik becerilerin günlük alanlarını geliştirmek için en alttaki iki adımdaki duyusal deneyimler ve gelişimsel beceriler bir araya getirilir.

Soundsory’nin Faydaları:
Denge: Vestibüler sistemin dengeyi geliştirmesine ve vücudu güçlendirmesine yardımcı olur.
Postüral Kontrol: Geçiş zamanlarında daha yumuşak hareketler için dik duruşu destekler.
Uzamsal Yönelim: Vücuda yardımcı olmak için vestibüler sistemi daha da geliştirmek
dikkati ve katılımı artırmak için mekanın neresinde olduğunu belirlemek
Görme yetisi: Görmeyi sabit tutmak, vestibüler sistemin aşağıdakileri yapabilmesi için çok önemlidir
kitap okumak gibi günlük görevleri tamamlamak.
Uyanıklık: Müzik ve hareket programları sayesinde, vestibüler sistem ve diğer duyular dikkat ve uyanıklığı artırmak için birlikte çalışır.
Biliş: Bilişsel öğrenmeyi geliştirmek ve artırmak için duyuları ve motor becerileri birbirine bağlamak.

Shopping cart
Shop
Wishlist
0 items Cart
My account