Ellerinizi bir gün içinde ne kadar sık kullandığınızı hiç düşündünüz mü? Bu sayı sonsuzdur. Kollarımızı ve ellerimizi gün boyunca hiç düşünmeden pek çok farklı iş için kullanırız. Ellerimizdeki küçük kasları kullanmak, belirli görevleri verimli bir şekilde tamamlayabilmek için ince motor becerilerini hedefler.
Bazı ince motor aktiviteleri şunları içerebilir:
Yazma ve Boyama
Makasla Kesme
Boncuk dizme
Bloklarla İnşa Etmek
Gömlek veya pantolon iliklemek
Paltoyu kıvırmak
Beslenme Kutusunu Açma ve Kapatma
Bir OT olarak, belirli ince motor aktiviteleriyle mücadele eden veya el gücünde azalma sergileyen çocukları sık sık görüyorum. Bu zorluklar, sınıf içindeki görevleri tamamlama becerilerini ve yeteneklerini etkiliyor olabilir. Bazen bu motor zayıflıkların duyusal sistemimizden kaynaklanabileceğini de fark etmiyoruz. Vücudun 5 ana duyusu vardır ve bunlar hem kaba hem de ince motor becerilerini etkileyebilir. Ayrıca propriyosepsiyon ve vestibüler sistemler olmak üzere iki önemli duyu sistemi daha vardır.
Çocuğunuzun bazı ince motor zorlukları olabileceğini düşünüyorsanız, öncelikle kendinize önemli sorular sormak isteyebilirsiniz:
Çocuğum orta çizgiyi geçiyor mu?
Çocuğunuz boyama veya kesme gibi ince motor görevlerinde yoruluyor veya bunlardan kaçınıyor mu?
Kalem veya boya kalemini doğru tutuyor mu?
Masada oturabiliyor ve dik duruşunu koruyabiliyor mu?
İnce motorla ilgili faaliyetlerden kaçınıyorlar mı?
Görevler sırasında sakar görünüyorlar mı?
El güçleri zayıf görünüyor mu?
Sürekli bir şeylere çarpıyor veya sandalyelerinden düşüyorlar mı?
Bu sorulardan herhangi birine evet yanıtı verdiyseniz bu makale tam size göre. İnce motor becerilerini artırmaya çalışmak için çocuğunuzla evde yapabileceğiniz bazı ipuçlarını ve etkinlikleri paylaşacağım.
Yukarıda da belirtildiği gibi, vestibüler sistem kaba ve ince motor hareketlerinde önemli bir rol oynar. Vestibüler sistem dengemiz ve uzaydaki pozisyonumuz için önemlidir. Vestibüler sistemimiz aynı zamanda göz ve baş hareketlerimizi koordine edebilir, örneğin okuldayken bir tahtadan veya kitaptan kopya çekebilmek gibi. Salıncakta sallanmak gibi daha büyük hareketlerde vücudumuz daha fazla vestibüler girdi alır. Vestibüler sistemimiz etkileyebilir:
❖ İnce Motor Becerileri
❖ Kaba Motor Becerileri
❖ El-göz koordinasyonu gibi görsel motor becerileri
❖ Beden Farkındalığı
Soundsory, ince motor becerilerini artırmak için vestibüler sistemi tamamlayan harika bir araçtır. Soundsory, müzik ve hareket terapisi yoluyla çocuğun motor becerilerinin gelişimi üzerinde çalışır. Soundsory, beyni tüm gelişim alanları üzerinde çalışmaya teşvik etmek için duyuların temelini oluşturur. Çocuğunuz aşağıda listelenen vestibüler ve ince motor aktivitelerinden herhangi birini tamamlarken Soundsory kulaklıklarını takabilir. Vestibüler sistemin hedeflenmesinin motor becerilerde gelişme sağladığı bilinmektedir ve Soundsory programının birlikte kullanılması pozisyon sonuçlarına yol açabilir. Yasal Uyarı: Tüm çocuklar çeşitli duyusal girdilere farklı tepkiler verir. Belirli faaliyetler veya görevler sırasında verdikleri tepkileri izlemek isteyeceksiniz
Vestibüler Aktivite Örnekleri:
Sallanan sandalyede oturma
Yoga Topu Üzerinde Yuvarlanma
Orman jimnastiğine tırmanma
❖ Salıncakta Sallanma
Scooter sürme
Sandalyede Dönme
Koşma ❖ Koşu
El arabasıyla yürüme
Bu vestibüler aktivitelerden bazılarını alıp hem vestibüler sistemi hem de el gücünü artırmayı hedefleyen ince motor aktivitelerine dönüştürebiliriz. Bu aktiviteler bir hazırlık aktivitesi olarak da yapılabilir.
İşte evde deneyebileceğiniz bazı etkinlikler:
Bir görevi tamamlamak için scooter tahtası kullanma
➢ Yapboz tamamlamak gibi ince motor aktivitelerini tamamlamak için scooter tahtasını kullanmayı deneyin!
Kendinizi ileri ve geri itmek için scooter tahtasını kullanmak, omuz ve kolun tüm kaslarını güçlendirir. Ayrıca vücuda vestibüler girdi sağlar.
Yapboz yerine ponpon ve cımbız kullanarak renk eşleştirme üzerinde çalışın. Bu, cımbız kullanımı yoluyla kavrama ve el gücünü daha da hedeflemektedir. Aynı zamanda farklı renkleri pekiştirerek eğiticidir.
Bu etkinlik sırasında, uzanırken orta çizgiyi geçmeyi teşvik etmeye çalışın.
Farklı pozisyonlarda boyama
➢ Duvarda boyama
Bu aktivite bir duvarda ayakta durarak veya bir yoga topu üzerinde oturarak tamamlanabilir. Duvarda boyama, omuz gücünü teşvik etmenin yanı sıra boyama sırasında bileği nötr pozisyonda tutmak için harikadır.
Yoga topu üzerinde oturmak çocuğunuza boyama yaparken ihtiyaç duyabileceği ekstra hareketi sağlayacaktır. Ayrıca denge ve çekirdek gücü üzerinde de çalışacaktır.
Kağıdı sabitlemek için her zaman yardımcı eli kullanmayı unutmayın.
➢ Karnınızın üzerinde boyama
Bir resmi boyamak veya bir el işi tamamlamak için yüzüstü uzanın. Bu omuz ve çekirdek gücünü hedefler.
Çocuğunuzun dirseğinin üzerinde durduğundan ve düşmediğinden emin olun. Çocuğunuz yorulmaya başlarsa belki bir ara verin ve yukarıdaki vestibüler aktivitelerden birini tamamlayın.
Bir masanın altında boyama
Sehpanızın altına bir parça kağıt yapıştırmayı deneyin ve boyayın! Çocuğunuz, omuz gücünün yanı sıra bilek uzatma üzerinde de çalışan bu yeni boyama pozisyonunu denemekten keyif alabilir.
Engelli Parkurlar
Engelli parkurlar hem ince motor becerilerini hedeflemenin hem de vücudunuza vestibüler girdi sağlamanın harika bir yoludur. Engelli parkurlar evinizin etrafındaki herhangi bir şeyi içerebilir. Bir tünelden veya bir masanın altından emeklemeyi ve ardından bir kanepeye veya yatağa geri tırmanmayı deneyin. Uzaydaki bu pozisyon değişiklikleri vücuda gerekli girdiyi sağlar. Engelli parkura bir hedef ekleyin, örneğin odanın bir tarafından bir yapboz parçası almak, tüm engelden geçerek sonunda yapboz parçasını doğru şekilde yerleştirmek gibi.
Emeklemek, ince motor becerilerini hedeflemenin faydalı bir yoludur, çünkü emeklemek ince motor aktiviteleri için gerekli olan omuz ve kol gücünü daha da geliştirmeye yardımcı olur.
El Arabasıyla Yürüme
Engelli parkurlara benzer şekilde, bir öğeyi hedeflenen bir yere yerleştirmek için el arabasıyla ileri geri yürümeyi deneyin. Vücut pozisyon değiştirecek ve koldaki tüm kasları güçlendirecektir.