Soundsory'nin Arkasındaki Bilimsel Araştırma

Soundsory programı, motor ve bilişsel yetenekleri geliştirmek için tasarlanmış yenilikçi bir çok duyulu yaklaşımdır. Tomatis® Yöntemi ilkelerine dayanmaktadır . 

Aşağıda Soundsory ve Tomatis Yöntemi ile ilgili diğer çalışmalara ilişkin hakemli çalışmaların bir listesi bulunmaktadır. Dinamik filtre sistemi ayrıca Forbrain cihazı kullanılarak da incelenmiştir .

Yedi adımlı döngü ayakta denge eğitiminin Soundsory bilişsel eğitimiyle birleştirilmesinin felçli hastalarda rehabilitasyon etkisi

Wang Hongbin, Zhen Yueyang, Hao Xijun, Chen Hongyan, Li Jing, Chen Changxiang. Hemşirelik ve Rehabilitasyon Koleji, Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tangshan 063210, Çin

Hakemli yayın: Journal of Nursing Science Sep.2023 Vol.38 No.17

Yöntemler : Rehabilitasyon döneminde bilişsel bozukluğu olan ilk kez inme hemiplejisi olan toplam 80 hasta, rastgele sayı tablosu yöntemi ile bir kontrol grubu (40 vaka) ve bir müdahale grubu (40 vaka) olarak ayrıldı. Kontrol grubuna rutin rehabilitasyon hemşireliği uygulandı ve müdahale grubuna Soundsory bilişsel eğitimiyle birleştirilmiş yedi adımlı bisiklet ayakta denge eğitimi verildi. Brunel Denge Ölçeği (BBA) ve Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA), müdahalenin etkisini müdahaleden önce, müdahaleden 2 hafta ve 4 hafta sonra değerlendirmek için kullanıldı.

Sonuçlar : Müdahalenin 2. ve 4. haftasında müdahale grubunun BBA skoru ve MoCA skoru kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (tümü P < 0,05).

Sonuç: Yedi adımlı döngü ayakta denge eğitiminin Soundsory bilişsel eğitimiyle birleştirilmesi, ilk kez felç geçiren hemipleji hastalarının denge ve bilişsel işlevlerini etkili bir şekilde iyileştirebilir ve rehabilitasyonlarına yardımcı olabilir.

Sesli Müzik Terapisinin Eşlik Eden Hipertansiyonu Olan Yaşlı İnme Hastalarında Hafıza Fonksiyonu, Yönetici Yetenek ve Anksiyete ve Depresyon Üzerindeki Etkileri

Hakemli yayın Yang Wenwen, Wang Xiang, Xia Ling. Sichuan Fizyolojik Bilimler Dergisi, 2022, 44(10): 1745-1747,1852.

Yöntemler: Ağustos 2020 ile Ekim 2021 tarihleri ​​arasında, eşlik eden hipertansiyonu olan 126 yaşlı inme hastası seçildi ve her grupta 63 hasta olacak şekilde rastgele bir kontrol grubu ve bir gözlem grubuna ayrıldı. Kontrol grubu rutin tıbbi bakım ve geleneksel fonksiyonel eğitim alırken, gözlem grubu rutin bakıma ek olarak Soundsory frekans dönüşümlü müzik terapisi aldı. Hafıza işlevi, yürütücü işlev ve anksiyete ve depresyon düzeyleri Rivermead Davranışsal Bellek Testi-II (RBMT-II), Disexecutive Sendromun Davranışsal Değerlendirmesi (BADS) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) kullanılarak değerlendirildi.

Sonuçlar: Müdahaleden sonra gözlem grubu, yüz tanıma, bilgiyi anında hatırlama, randevu saatini, yönelimi ve tarihi hatırlama, bilgiyi gecikmeli hatırlama, kural değiştirme kartları, hayvanat bahçesi haritası, değiştirilmiş altı unsur, eylem planlama, zaman yargısı ve anahtar aramada kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde daha yüksek puanlar gösterdi (P<0,05). Ek olarak, gözlem grubunun HADS puanları kontrol grubuna göre önemli ölçüde düşüktü (P<0,05).

Sonuç: Farklı ses frekansı dönüşümüne sahip sesli müzik terapisi, eşlik eden hipertansiyonu olan yaşlı felçli hastalarda önemli bir etkiye sahiptir. Hafıza işlevini etkili bir şekilde iyileştirir, yönetici yeteneğini artırır ve anksiyete ve depresyonu hafifletir, daha geniş uygulama için klinik değer gösterir.

Koroner kalp hastalığı ve hipertansiyonu olan yaşlı hastalarda Soundsory müzik terapisinin hafıza bozukluğu üzerine müdahalesel etkisi.

MA Xiaobin, BAI Jinwen, CHEN Changxiang (Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Hemşirelik ve Rehabilitasyon Koleji, Tangshan 063210, Çin)

Hakemli yayın: Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Dergisi (Sağlık Bilimleri Sürümü), Kasım 2020, Cilt 22, No. 6

Yöntemler: Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bağlı Hastanesi’nde kardiyolojisi olan toplam 120 yaşlı hasta rastgele kontrol grubu, müdahale grubu 1 ve müdahale grubu 2 olmak üzere her biri 40 kişiden oluşan gruba ayrıldı. Kontrol grubuna rutin tedavi ve bakım uygulandı, müdahale grubu 1 kontrol grubu temelinde Soundsory işitsel eğitimi (genel müzik) gerçekleştirdi ve müdahale grubu 2’de kontrol grubu temelinde Soundsory işitsel eğitimi gerçekleştirildi (müzik yüksek ve düşük sesle dönüştürüldü). Yaşlıların hafıza fonksiyonu müdahaleden önce ve sonra Davranışsal Hafıza Testi’nin (RBMT-II) ikinci baskısı kullanılarak değerlendirildi.

Bulgular: Müdahaleden sonra, RBMT-II’deki üç hasta grubunun 12 tek maddelik ve toplam standart puan farklarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı (P < 0,05). Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, müdahale grubu 1’in 8 ayrı maddenin puanları ve toplam standart puan farkı, kontrol grubunun puanlarından ve müdahale grubu 2’nin 12 ayrı maddenin puanları ve toplam standart puan farkı, kontrol grubunun puanlarından anlamlı şekilde daha yüksekti ve farklar istatistiksel olarak anlamlıydı (P < 0,05). Müdahale grubu 1 ile karşılaştırıldığında, müdahale grubu 2’de, anında hatırlama öyküsü, anında bilgi hatırlama, yüz tanıma, yönelim ve tarih, hatırlama randevu saati, gecikmeli hatırlama öyküsü, gecikmeli hatırlama bilgileri ve RBMT-II toplam standart puanındaki 8 maddenin puanlarında anında fark vardı. Farklar istatistiksel olarak anlamlıydı (P < 0,05).

Sonuç: Sesli yüksek ve alçak sesli müzik terapisi, koroner kalp hastalığı ve eşlik eden hipertansiyonu olan yaşlı hastaların hafıza fonksiyonlarını etkili bir şekilde iyileştirebilir.

Koroner Kalp Hastalığı ve Hipertansiyonu Olan Hastalarda Sesli Müzik Terapisinin Bilişsel Bozukluk ve Anksiyete ve Depresyon Üzerindeki Etkisi

Ma Xiaobin tarafından Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne Tıp Yüksek Lisans derecesi için gerekliliğin kısmen karşılanması amacıyla sunulan tez

Danışman: Profesör Chen Changxiang

Yöntemler : Ekim 2018 ile Haziran 2019 tarihleri ​​arasında koroner kalp hastalığı ve eşlik eden hipertansiyonu olan 120 yaşlı hasta Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü’ne yatırıldı. Hastalar üç gruba ayrıldı: kontrol grubu (geleneksel tıbbi bakım), test grubu 1 (geleneksel tıbbi bakım + yüksek-düşük ses dönüşümü olmayan Soundsory müzik terapisi) ve test grubu 2 (geleneksel tıbbi bakım + yüksek-düşük ses dönüşümü olan Soundsory müzik terapisi). Sound for Life tarafından geliştirilen Soundsory, ses müdahalesi ve müzik entegrasyonuna dayalı bir işitsel eğitim sistemidir. Müdahale 14 gün boyunca günde üç kez, her biri 25 dakika olmak üzere uygulandı. Müdahaleden önce ve sonra RBMT-II, BADS, Schulte Grid ve HADS ölçekleri kullanılarak bilişsel ve duygusal değerlendirmeler yapıldı. Veriler SPSS 19.0 kullanılarak analiz edildi ve istatistiksel anlamlılık P<0,05 olarak belirlendi.

Sonuçlar : Müdahaleden sonra, Soundsory müzik terapisi eğitim grubu diğer gruplara kıyasla hafıza, yürütme ve dikkatte önemli gelişmeler gösterdi (P<0,05). Ek olarak, Soundsory müzik terapisi eğitim grubunda anksiyete ve depresyon puanları diğer gruplara kıyasla önemli ölçüde iyileşti (P<0,05).

Sonuçlar: Sesli müzik terapisi, koroner kalp hastalığı ve hipertansiyonu olan yaşlı hastanede yatan hastalarda bilişsel işlevi (hafıza, uygulama ve dikkat) önemli ölçüde iyileştirebilir ve anksiyete ve depresyonu hafifletebilir.

Soundsory ve Tomatis® Yöntemi

Bilimsel olarak geçerliliği kanıtlanmış Tomatis® Metodu’na dayanan Soundsory programı, işitsel işleme bozuklukları, dikkat eksiklikleri, otizm spektrum bozuklukları, öğrenme güçlükleri olan bireylere önemli faydalar sunmaktadır. 

Tomatis Metodu dinleme testlerine dayalı kişiselleştirilmiş programlar sunarken, SOUNDSORY ritmi, motor becerilerini ve koordinasyonu geliştirmek için özel olarak tasarlanmış evrensel bir dinleme programı sunar. Ek olarak, SOUNDSORY geleneksel Tomatis Metodu ve diğer dinleme terapilerinden farklı olarak benzersiz bir egzersiz ve hareket programı içerir.

Soundsory’deki işitsel uyarım ve fiziksel egzersizlerin sinerjisi, etkinliğini artırarak onu bilişsel ve motor gelişim için güçlü bir araç haline getirir. Tomatis Yöntemi ve İşitsel Uyarım ile ilgili 100’den fazla çalışma arasında, aşağıda çeşitli müdahale alanlarındaki en alakalı çalışmaların bir özeti verilmiştir.

İşitsel İşleme Bozukluklarında İyileşme

İşitsel uyarının işitsel işleme bozukluğu üzerindeki etkileri: bulguların özeti

  • Yazarlar : Deborah Ross-Swain
  • Özet : Bu çalışma, Tomatis® Yöntemi uygulandıktan sonra işitsel işleme bozuklukları olan çocuklarda işitsel işleme becerilerinde önemli gelişmeler olduğunu göstermiştir. İşitsel bellek, sıralama, ayrımcılık ve kohezyonda önemli gelişmeler kaydedildi.

Dikkat Eksikliği Olan Çocuklarda Erken Etkiler

Dikkat Eksikliği Olan Çocuklarda Tomatis® Dinleme Yönteminin Erken Etkileri

    • Yazarlar : Liliana Sacarin
    • Özet : Bu araştırma, Tomatis® terapisi alan DEHB’li çocuklarda işlem hızı, fonolojik farkındalık, okuma verimliliği, dikkat, davranış ve beyin fizyolojisinde önemli gelişmeler olduğunu ortaya koymuştur.

Tomatis Yönteminin Okul Çocukları Arasında Müzik Öğrenmesine Etkileri

    • Yazar : Katarina Zadnik
    • Özet : Üç ilkokul öğrencisinden oluşan bir örneklem üzerinde yürütülen bu nitel çalışma, Tomatis Yönteminin bir enstrüman çalarken dikkat, konsantrasyon, içsel sakinlik ve vücut duruşu üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Bir öğrencinin müzik okuryazarlığında önemli ilerleme kaydedildi.

Otizm Spektrum Bozuklukları Üzerindeki Etkisi

Tomatis® Terapisinin Otizmli Çocuklar Üzerindeki Etkisi: On Bir Vaka Çalışması

    • Yazarlar : Jan Gerritsen PhD
    • Özet : Çalışmada, Tomatis® terapisi gören otistik çocuklarda iletişim, sosyalleşme, günlük yaşam becerilerinde önemli iyileşmeler ve hiperaktivite ve dikkat eksikliğinde azalmalar olduğu bildirilmiştir.

TOMATIS eğitimi ile otizmli çocuklarda semptomların iyileştirilmesi: kesitsel ve uzunlamasına bir çalışma

    • Yazarlar : Yujia Fu, Mei Tian, ​​Jiaxi Chen, Wenfeng Chen, Huang Li
    • Özet : Bu çalışma, TOMATIS eğitiminin ASD ile ilişkili eksiklikler üzerindeki etkisini doğrulayarak, algısal-motor, dikkat, sosyal ve duygusal konularda önemli gelişmeler olduğunu göstermiştir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Tomatis® Yönteminin Etkinliği

    • Yazarlar : Mirela Duranoviç, Matea Andrejas, Lidija Kobelja, Jasmina Klebic
    • Özet : Bu plasebo kontrollü kör çalışma, Tomatis® tedavisinin tamamlanmasından sonra ASD’li çocuklarda bilişsel becerilerde, iletişimde ve ince motor becerilerinde iyileşmeler olduğunu göstermiştir.

Öğrenme Güçlükleri Üzerindeki Etkileri

Öğrenme ve iletişim bozukluğu olan çocuklarda Tomatis® Yönteminin etkinliği: Bir Meta-Analiz

    • Yazarlar : Tim Gilmor
    • Özet : Öğrenme ve iletişim güçlüğü çeken 225 çocuk üzerinde yapılan bir meta-analiz, Tomatis® Yönteminin dil, bilişsel ve psikomotor gelişimin yanı sıra sosyal ve kişisel davranışları da önemli ölçüde iyileştirdiğini ortaya koydu.

Tomatis® Yöntemi prensiplerinden yararlanan Soundsory programı, işitsel işleme, dikkat, bilişsel gelişim ve motor becerilerini geliştirmede önemli faydalar göstermiştir. Fiziksel egzersizlerin dahil edilmesi etkisini daha da artırarak onu çeşitli gelişimsel ve bilişsel zorlukları ele almak için kapsamlı bir araç haline getirir.

 

Referanslar

Fu Y, Tian M, Chen J, Chen W ve Li H (2024) TOMATIS eğitimi ile otizmli çocuklarda semptomların iyileştirilmesi: kesitsel ve uzunlamasına bir çalışma. Ön. Davranış. Nörobilim.

Ross-Swain, D. (2007). İşitsel Uyarının İşitsel İşleme Bozukluğu Üzerindeki Etkileri: Bulguların Özeti. Uluslararası Dinleme Dergisi, 21(2), 140–155. 

Gilmor, T. (1999). Öğrenme ve İletişim Bozuklukları Olan Çocuklarda Tomatis Yönteminin Etkinliği: Bir Meta-Analiz. Uluslararası Dinleme Dergisi, 13(1), 12–23. 

Gerritsen, J. (2010). Tomatis Terapisinin Otizmli Çocuklar Üzerindeki Etkisi: On Bir Vaka Çalışması. Uluslararası Dinleme Dergisi, 24(1), 50–68. 

Zadnik K. (2019). Tomatis’in yeni bir yöntem kullanarak daha iyi bir yöntem kullanmasını sağladık. Tomatis Metodu’nun Okul Çocuklarının Müzik Öğrenmesine Etkileri. İlköğretim Dergisi, 12(4), 265-290. 

Mirela Duranovic, Matea Andrejas, Lidija Kobelja ve diğerleri. Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Tomatis® Yönteminin Etkinliği, 25 Nisan 2024, ÖN BASKI (Sürüm 1) Research Square’de mevcuttur