HIZLI OKUMA NASIL DOĞDU ?
Hızlı Okuma Tekniğinin Tarihçesi
İkinci dünya savaşı sırasında Alman Hava Kuvvetleri uçakları Londra’yı gece gündüz bombalıyorlardı. İngiliz pilotlarının da yaklaşan uçağın, dost mu düşman mı olduğunu çok çabuk fark etmeleri büyük önem taşıyordu. Gözcüler ve pilotlar uçak amblemlerini seçmede geç kalıyorlar, bombalar düşmeye başlıyordu. Bu durumu önlemek için İngilizler Dr. Renshow’un buluşuyla; merceği saniyenin 25’te, 50’de ve 1002’de biri hızla açılıp kapanan “TAKİSTOSKOP” dediğimiz aleti geliştirdiler. Bu çalışma sonucunda katılanların algılama hızları şaşırtıcı seviyelerde yükseldi. Amerika’daki eğitimciler bunu duyunca takistoskop aracını, kelime seçmeyi hızlandırmada denediler. Böylelikle “tembel göz” daha atik davranmaya ve gördüğü şekli daha hızlı olarak beyne yollamaya alıştı. Göz, başı sağa-sola çevirmeden de çok geniş bir alanı görebilmektedir. Bu çalışmalar geliştirilerek göz ucuyla görme gerçeği çıkarıldı. (Sinemaya gittiğinizde dikkat edin; o kocaman perdede film seyrederken başınızı sağa-sola çeviriyor musunuz, yoksa perdenin orta yerine bakıp tamamını mı görebiliyorsunuz?) Bu buluşlar geliştirilerek hızlı okumaya uygulandı ve tek tek kelimelere bakma yerine, satırın daha geniş bir bölümünü görmenin mümkün olabileceğini ispat ettiler. Böylece hızlı okuma en etkili biçimini aldı.
Hızlı okuma sınavlarda ne gibi fayda sağlar?
Okuma hızınız en az 2 katına çıktığı zaman sınav süresi boyunca fazladan ortalama 15-20 dakika zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz. Böylelikle yapamadığınız sorulara tekrar dönebilir veya soruları baştan gözden geçirebilirsiniz.
Anlama seviyemde bir değişiklik olur mu?
Gözler okuma sırasında beyne daha fazla bilgi gönderdiğinden dolayı, beyin yazıya en üst seviyede odaklanır. Böylelikle anlama oranı da aynı oranda artış gösterir.
Gerçekten hızlı okunabilir mi?
Elbette hızlı okunabilir. Bu öğrendiğimiz hatalı okuma tutumlarından kurtulup, doğru göz hareketleri ve egzersizleri yaparak okuma alışkanlıklarımızı değiştirmekle mümkündür.
Hızlı okuma kaç günde öğrenilir?
Jetoku ile hızlı okuma kaç günde öğrenilir sorusunun yanıtı kullanıcıların düzenli olarak egzersiz yapmalarına ve Akıllı Rehber’in yönlendirdiği aşamalarda görevleri yerine getirmelerine bağlı olarak değişse de normal şartlarda 30 kur sonunda hızlı okuma ve anlama yetisi kazanılmış oluyor.
Hızlı okuma kursu kaç yaşında başlar?
Hızlı okuma kursu kaç yaşında başlar sorusunun yanıtı oldukça fazla merak ediliyor. Düşük yaşlarda alınan olumlu geri dönüşlerden dolayı hızlı okuma eğitimine ilkokul 2. ve 3. sınıf seviyelerinde başlanması normal kabul ediliyor.
Hızlı okuma eğitmeni nasıl olunur?
Hızlı okuma ve anlama yeteneğini geliştirenler için Jetoku ayrıca eğitmenlik eğitimi hizmeti de veriyor. Jetoku Eğitmenlik Eğitimi sertifikası alanlar kendileri de Jetoku Eğitmeni olma hakkını kazanıyor.
Hızlı okuma kursunu kimler verebilir?
Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler, özel ders veren öğretmenler, eğitim sektöründe çalışmak isteyenler, yeni mezun olan öğretmenler hızlı okuma kursu verebiliyor.